La Societat Catalana de Gestió Sanitària fixa l’agenda per transformar la gestió sanitària en l’etapa post pandèmia

La Societat Catalana de Gestió Sanitària ha donat avui el tret de sortida al I Congrés Català de Gestió Clínica i Sanitària que fins aquest divendres 4 de novembre té lloc a Sitges (Barcelona). A la trobada hi assisteixen més de 850 professionals de la salut interessats en l’àmbit de la gestió clínica i directiva.

La inauguració ha comptat amb la participació de l’alcaldessa de Sitges (Barcelona), Aurora Carbonell, del president de la Societat Catalana de Gestió Sanitària (SCGS) i president del comitè organitzador del congrés, Ramon Cunillera, i del president del comitè científic del congrés, Jordi Varela. Durant el dia d’avui també hi assistirà el conseller de Salut, Manel Balcells.

Durant la inauguració, el president de la SCGS, ha assegurat que el congrés, pretén ser “un punt de trobada i un espai de reflexió, debat i acció per a la transformació de la gestió sanitària a Catalunya”.

Amb el lema Més valor, la SCGS, a través del seu congrés, posa les bases de l’agenda que haurà de transformar la gestió sanitària a Catalunya en l’etapa post pandèmia, que urgeix més recursos i retenir els diners destinats a la salut.

Aquesta agenda, que assenta els canvis per als propers anys, es basa en sis eixos clau,: la transformació digital, l’experiència del pacient, la integració de serveis de salut i social, les noves infraestructures sanitàries, un nou marc d’avaluació i de contractació de serveis de salut basat en el valor i les competències directives i el lideratge professional.

Organitzacions ètiques, sense exclusions

Respecte a aquest darrer aspecte, des de la SCGS s’aposta per augmentar la presència de la dona en alts càrrecs directius de les organitzacions sanitàries, on actualment és només del 16,2%, segons xifres aportades per la Unió Catalana d’Hospitals i el Consorci Sanitari i Social de Catalunya.

Tot i que la dona ha anat incorporant-se en d’altres esglaons de la gestió sanitària en termes de més igualtat respecte a l’home encara cal avançar en aquest terreny. Actualment, la presència femenina en l’equip directiu de les organitzacions -excloent la gerència o direcció general- és del 52,1%, mentre que en el cas de la direcció d’equips és del 40,8%. La xifra contrasta amb el pes de la dona en la plantilla de les organitzacions sanitàries que representa el 75,8% del total.

“Des de la Societat Catalana de Gestió Sanitària apostem per anar més enllà de l’equitat de gènere a les organitzacions, per garantir que siguin ètiques i sense cap tipus l’exclusió, perquè els directius s’incorporin a partir de les millors competències adquirides”, assegura Ramon Cunillera.

Atraure els joves professionals cap a la gestió sanitària

Actualment el perfil del directiu que està al capdavant de les organitzacions supera els 50 anys d’edat i, per tant, una de les preocupacions de la SCGS és garantir el relleu generacional i fer atractiva la gestió entre els joves professionals, a tots els nivells, també en l’etapa dels estudis de grau universitari.

El perfil de la generació d’entre 25 a 35 anys es caracteritza per ser una generació més inconformista, impacient i que reclama més flexibilitat, ja que l’esfera personal preval sobre la professional en major mesura que les precedents. En la majoria de casos, reivindiquen trobar el seu propi espai per créixer dins o fora de les organitzacions.

“Ens cal incloure aquesta mirada diferent, perquè en una organització tots sumem”, explica Cunillera. Els joves demanen que els professionals estiguin  més implicats en la gestió i que els qui tenen responsabilitats en aquest àmbit també ho estiguin en l’àmbit assistencial, tenir més capacitat per auto organitzar-se i lideratges transparents i honestos.

Un congrés amb referents de la gestió i referents internacionals

La trobada, amb més de 40 experts, comptarà amb les conferències de Genís Roca, expert en Internet, Pim de Morree, fundador de Corporate Rebels, Xavier Marcet, referent en lideratge ètic, i Sarah Reed, de Nuffield Trust del Regne Unit.

Al voltant dels sis eixos temàtics del congrés també es presentaran 36 experiències seleccionades com a punteres d’aquesta transformació a Catalunya.

Per a les taules de debat, la SCGS ha establert acords amb XPatient (experiència del pacient) la Societat Catalana de Salut Digital (transformació digital), la Societat Catalana de Qualitat Assistencial (nou marc d’avaluació i contractació de serveis basat en el valor salut), i amb la Societat Catalana d’Arquitectura i Salut (noves infraestructures sanitàries).

El congrés compta amb el suport del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i amb una vintena d’organitzacions, col·legis professionals i societats científiques.